Mijn favorieten

Hypotheken/diensten/hypotheken


Maak gebruik van de volgende tools:

Maximale hypotheek berekening

Kan ik deze woning kopen

Hypotheek check


De navolgende hypotheekvormen zijn momenteel de bekendste:


Annuïteitenhypotheek en lineair hypotheek

Als je voor het eerst een huis koopt en gebruik wil maken van de hypotheekrenteaftrek kun je kiezen uit twee hypotheekvormen. De annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek.  Beide hypotheekvormen moeten in maximaal 360 maanden worden afgelost wil men voor hypotheek renteaftrek in aanmerking komen. De aflossingsvrije hypotheek bestaat ook nog, maar voor kopers die na 1 januari 2013 hun eerste huis kochten is deze vorm niet meer interessant. Dit komt omdat voor deze kopers deze hypotheekvorm niet meer fiscaal aftrekbaar is.
 

Wat is een annuïteitenhypotheek?

 

Je betaalt per maand een vast bedrag. Dit bedrag bestaat uit een rentedeel en een aflossingsdeel. Gedurende de hele hypotheekperiode betaal je dit vaste bedrag bruto per maand. Doordat je steeds meer van je hypotheek aflost betaal je steeds minder rente. De samenstelling van dit vaste bedrag is aan het begin van de hypotheek periode een groter deel hypotheekrente dan aan het eind van de periode (want dan heb je al behoorlijk wat afgelost). Hierdoor kun je naarmate de hypotheekperiode vordert steeds minder hypotheekrente aftrekken en worden de nettolasten dus steeds iets hoger.
 

Lineaire hypotheek

Bij de lineaire hypotheek los je ook in 30 jaar de gehele hypotheek af en je dus elke maand een gelijk deel van je schuld aflost. Het bedrag dat je per maand betaalt bestaat uit een aflossingsdeel 1/360e deel van de hoofdsom en een rentedeel. Doordat je elke maand een deel aflost betaal je steeds minder rente en daalt het bedrag dat je per maand betaalt. Na verloop van tijd wordt deze vorm van hypotheek dus steeds voordeliger.

Aflossingsvrije hypotheek

Dan is er ook nog de aflossingsvrije hypotheek. Echter na 1 januari 2013 is de rente nog maar onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar van de inkomstenbelasting en daarom na deze datum niet meer zo interessant. Alleen wanneer men voor 1 januari 2013 een hypotheek had is het mogelijk om deze om te zetten naar aflossingsvrij ofwel onder voorwaarden mee te nemen naar een nieuwe woning. Tot max. 50 % van de waarde van de nieuwe woning of wanneer dit lager is het bedrag wat u al als hypotheek had per 31 dec. 2012.